W wielu polskich domach trwają przygotowania do Wielkanocy. Panie domu przygotowują tradycyjne potrawy. Tymczasem Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie przed jednym z popularnych składników potraw w kuchni polskiej. Chodzi o często wykorzystywaną przez Polaków przyprawę – majeranek.
GIS ostrzega przed zatruciem
Bez wątpienia majeranek to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w polskich potrawach. W okresie Wielkanocy trudno wyobrazić sobie chociażby żurek bez tej rośliny. Tymczasem GIS ostrzega, że jedna z partii tego produktu może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów.
W wyniku kotroli przeprowadzonej przez GIS wykryto paleczki Salmonella w jednej z partii przyprawy. Dokładnie rzecz biorąc chodzi o suszone liście majeranku firmy Eukana. Dodajmy, że groźna jest tylko o partia o numerze 155022ak.
GIS podkreślił, iż producent majeranku rozpoczął już wycofywanie skażonej przyprawy ze sklepów. Niestety część konsumentów mogła już nabyć niebezpieczną przyprawę. Z tego powodu należy sprawdzić, czy przypadkiem zanieczyszczony produkt nie jest w naszej spiżarni.
Warto podkreślić, iż ostrzeżenia GIS pod żadnym pozorem nie wolno bagatelizować. Otóż spożycie potrawy ze skażonym majerankiem może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Z kolei takie zatrucie może przekształcić się w dużo poważniejsze problemy niż tylko te gastryczne. W najgorszym przypadku może dojść do stanów zapalnych stawów, płuc czy nawet opon mózgowych.
źródło: Lelum