
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wystosował pilne ostrzeżenie dotyczące popularnego produktu spożywczego. Trzeba uważać, inaczej mogą nas spotkać przykre konsekwencje zdrowotne. Oto szczegóły.
GIS poinformował o bakteriach w jajkach
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu groźnych bakterii w popularnym produkcie spożywczym. Wyniki badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej pokazały, iż na powierzchni skorupek dwóch partii jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis.
W związku z powyższym, GIS opublikował pilny komunikat. Służby ostrzegły konsumentów, że spożycie skażonych jajek bez obróbki termicznej może być niebezpieczne. Dokładnie rzecz biorąc, istnieje ryzyko przeniesienia groźnej bakterii na człowieka. Wówczas u osoby, która spożyła taki zanieczyszczony produkt może wystąpić salmonelloza.
Poniżej zamieszczamy szczegółowe informacje na temat partii skażonych jaj.
Produkt: Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Należy podkreślić, iż producent niebezpiecznego produktu podjął konkretne działania w związku z zaistniałą sytuacją. Ferma PIWODA poinformowała konsumentów i sprzedawców o konieczności wycofania skażonej partii jaj.
Jak już wspomnieliśmy, GIS zwrócił uwagę, że jedzenie jaj na surowo, może być groźne. Z tego powodu nie należy spożywać partii jaj określonych w ostrzeżeniu wydanym przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Istotne jest to, aby nie jeść ich zwłaszcza na surowo. Konsumenci powinni pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą się łatwo przedostać na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Na koniec warto napisać kilka słów o samych bakteriach. Zakład Epidemiologii NIZP-PZH podał dane. wg których w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Najczęściej występującym objawem zakażenia Salmonellą jest nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami.
źródło: Super Express