Niektórzy mogą być zdziwieni, ale luty to dobry miesiąc na zasianie wielu warzyw, kwiatów i ziół. Oczywiście konieczne prace ogrodnicze powinniśmy wykonać głównie w domu, chociaż są pewne gatunku roślin odpornych na trudne warunki pogodowe. Oto, co możemy zasiać już teraz.
Luty to dobry czas na przygotowanie rozsad
Jak już wspomnieliśmy, istnieją pewne gatunki roślin, które są odporne na warunki pogodowe panujące w Polsce w lutym. Należy do nich czosnek oraz niektóre wczesne odmiany pietruszki. Właśnie te warzywa możemy zasadzić wprost do gruntu.
Pozostałe warzywa, kwiaty czy zioła są na tyle delikatne, że ich nasiona trzeba najpierw umieścić na rozsadzie. Przygotowane w lutym rozsady wydłużają okres wegetacji roślin. Poza tym, owoce czy kwiaty pojawiają się na nich już latem. To jednak nie wszystko.
Ogrodnicy wskazują, że sadzonki roślin z rozsady są silniejsze i odporniejsze na niekorzystne warunki pogodowe czy choroby. Do gruntu powinniśmy je przenieść dopiero mniej więcej w połowie maja. Oczywiście można je wcześniej umieścić w szklarni lub pod folią.
Przejdźmy do konkretów. Jakie kwiaty siejemy już w lutym? Otóż na rozsady można umieścić lobelię przylądkową, żeniszka meksykańskiego, lwie paszcze, werbenę, lewkonię, lawendę czy heliotropa i niecierpka. Warto zwrócić uwagę, iż luty to ostatni moment na przygotowanie sadzonek pelargonii i begonii.
Jeśli chodzi o warzywa, to luty jest odpowiednim czasem, aby zaplanować jakie warzywa i w jakim miejscu
Jeśli chodzi o warzywa, to luty jest odpowiednim czasem, aby zaplanować jakie warzywa i w jakim miejscu chcemy zasadzić. Ogrodnicy przypominają, iż warto przestrzegać zasady płodozmianu, czyli nie siać w tym samym miejscu warzyw z tej samej grupy.
W lutym polecamy zająć się przygotowaniem rozsad pomidorów i papryki. Dzięki temu wydłużymy ich okres wegetacyjny. Do szklarni należy je przenieść wtedy, kiedy nie ma już ryzyka przymrozków.
Innymi warzywami, których rozsady możemy przygotować już w lutym są brokuły, kalafiory, kapusty: biała, czerwona, pekińska oraz seler naciowy czy korzeniowy. Gotowe sadzonki powinniśmy przenieść do gruntu na przełomie kwietnia i maja.
Oczywiście nie należy zapominać o tzw. nowalijkach. W lutym warto stworzyć rozsady z sałatą, rzodkiewką czy szczypiorkiem.
Na koniec wspomnijmy jeszcze o ziołach. W lutym można już siać pietruszkę, rzeżuchę czy koperek. Z kolei bazylię, oregano, estragon, majeranek czy tymianek zasiej najpierw do doniczek, a gdy na dworze zrobi się ciepło przenieś je do ogrodu lub na balkon.
źródło: Interia